Sıkça Sorulan Sorular

Merhaba

Öncelikle ilginizden ötürü teşekkür ederim.

Bu uzun yazıda vermiş olduğum kursların detaylarına değineceğim. Bunları aşağıda gördüğünüz gibi bazı başlıklar altına aldım. Merak ettiklerinize doğrudan ulaşabilirsiniz. Zaman ayırıp okumanızı tavsiye ederim.

Eğer başvuru formuna direkt erişmek istiyorsanız, buyrun.

Ben Kimim?

Ben Salih BALTALI.

1980 Sivas doğumluyum. Amerika’da yaşıyorum. Türkiye’de ilkokul ve ortaokul kademelerinde 16 yıl Bilişim Teknolojileri öğretmenliği yaptım. Çocuk ve yetişkin birçok insana bilgisayar programlama öğretimi sağladım. Yine bu alan tezli yüksek lisans yaptım. Programlama öğretimi üzerine yayınlanmış kitap ve makalelerim bulunmaktadır. Birçok farklı öğretim modeli denedim. Yılların getirdiği birikimle kendi müfredatımı ve öğretim modelimi oluşturmuş durumdayım. Bu çizgide, ulaşabildiğim insanların elinden tutup yetiştirmeye çalışıyorum. Hakkımda daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Herkes Programlama Öğrenmeli mi?

Gerçekçi olmak gerekiyor. Hayır elbette. Günümüzde gerek sosyal medya gerekse geleneksel medyanın da etkisiyle böyle çarpık bir algı oluşturuldu. Kodlamacılık, makercılık, robotik gibi “adı var kendi yok” dönemsel oluşumlar ortaya çıktı. İki LED lamba yakıp, ekrana adını yazdırınca veliler, çocuklarını “Acaba benim oğlum da bir Elon Musk olur mu?” hayaliyle çocuklarını bir kurstan diğerine koşturmaya başladılar. Olmaz efendim, olmaz. Bahsi edilen teknoloji devlerinin liderlerinin hayatlarını okuğunuzda göreceksiniz ki; çocukluktan bu işlere başlıyorlar. Bizim yaptığımız gibi başladıktan sonra yarım bırakıp LGS’ye ya da YGS’ye veya ALES’e çalışmak için ara vermiyorlar. İdealleri uğruna Afrika’dan Amerika’ya göç edebiliyor, gerekirse Harvard gibi bir üniversiteyi bırakabiliyor, ya da üniversiteden atılabiliyorlar. Diğer taraftan işin sosyo-ekonomik yanına da bakmak gerekiyor. Alım gücü, sunulan imkanlar, kültürel ve teknolojik altyapı gibi birçok faktör o ülkeden bir deha ya da teknoloji lideri çıkmasında etkili olmaktadır.

Sizin İddianız Nedir?

Yukarıda bahsettiğim yanar-söner kurslar, oluşumlar gibi kimseye boş bir hayal satmıyoruz. Öyle kocaman iddialarımız da yok. Öğrencilerimizi yaşayacakları yıllarda onlara lazım olacak teknik yeteneklerden birisi olan programlama bilgi ve becerisinin temellerini sağlam bir şekilde atmak istiyoruz. Bu temeli önemsiyor ve değerli buluyoruz. Zira binlerce genç hiçbir temeli olmadan yazılım öğrenmeye çalışıyor, ama çok çok azı zirveye ulaşabiliyor.

Kurslar Kimlere Yöneliktir?

Programlama kursları 2 gruba yöneliktir.

  • 9-12 yaş grubu (ortaokul)
  • 13-17 yaş grubu (lise)

Kurslar Kimlere Yöneliktir?

Yukarıda bahsettiğim yanar-söner kurslar, oluşumlar gibi kimseye boş bir hayal satmıyoruz. Öyle kocaman iddialarımız da yok. Öğrencilerimizi yaşayacakları yıllarda onlara lazım olacak teknik yeteneklerden birisi olan programlama bilgi ve becerisinin temellerini sağlam bir şekilde atmak istiyoruz. Bu temeli önemsiyor ve değerli buluyoruz. Zira binlerce genç hiçbir temeli olmadan yazılım öğrenmeye çalışıyor, ama çok çok azı zirveye ulaşabiliyor.

Bu Kursların İçeriği Nedir?

Kurslarımızda programlama öğretimi becerileri ile birlikte bilişimsel düşünme becerilerini kazandırma noktasında araç odaklı bir yaklaşım sergiliyoruz. Birçok programlama öğretim aracını (materyal) ve değişik programlama dillerini bir araç olarak görüp müfredatımızda kullanıyoruz. İçeriği yaş gruplarına göre inceyebiliriz.

9-12 Yaş Grubu

Programlama öğretimi süreçlerinde blok temelli ortamlar ile başlanılan öğrenme adımlarının ardından metin temelli programlamaya geçiş sürecinde zorluklar yaşanabilmektedir. Her iki ortamı da sunan hibrit araçlar dediğimiz araçlarla (Stencyl, Constructor) bu geçişin kolaylıkla sağlanabileceğini düşünüyorum. Yine yaptığım araştırmalar sonucu gerek zihinsel kazanımlar gerekse de sunulan programlama becerilerine göre birçok hibrit aracı kullanarak bu döneme ait bir müfredat hazırladım. Bu dönem, profesyonel uygulamalara geçişin bir ara dönemi olarak ifade edilebilir. Öğrenciler bu süreçte kod yazarak çizimler, animasyonlar, hikayeler ve çoklu ortam formatında basit oyunlar üretebilecek seviyeye gelmektedir.

13-17 Yaş Grubu

Lise dönemi profesyonel anlamda programlama sürecine başlangıç dönemidir. Ortaokul döneminden farklı olarak, lise düzeyinde yapılacak programlama çalışmalarının, profesyonel çözümlerin üretimine yönlendirilmesi önemli olacaktır. Öğrencilerin, yaptıkları çalışmaları anlamlandırması, ortaya çıkan ürünlerin faydalı çıktılarının gözlemlenmesi ile daha belirgin biçimde görülebilmektedir.2

Bu yaş grubunda yazılım endüstrisinin kullandığı programlama dillerinde (Python, C, C++, Java gibi) başlangıçta belirli problem setlerini çözmeye yönelik algoritmaları koda dökmeyle başlayacağız. Sonrasında  proje tabanlı çalışmalarla paket program, animasyon ve uygulamalar üreteceğiz. Özellikle Oyun Geliştirme Kurslarımızda kullandığımız farklı araçlarla öğrencilerimiz üretim odaklı işler ortaya çıkarmaktadır.

Kurs Süreleri Neden Bu Kadar Uzun?

Bu platformda verilen kurslar 6 aylık planlama üzerine yapıldı. Tamamen el ve beyin aktivitesinden oluşan programlamayı bugünden yarına öğrenmek söz konusu değildir. Konuları dikkatle dinleyip, verilen örnekleri çözmek, işin arka planına odaklanmak yoğun bir bilişsel süreç gerektirmektedir. Özellikle gelişim çağındaki öğrenciler (somut evre) düşünüldüğünde yetişkinler kadar çabucak kavrama ve pratiğe dökme gerçekleşmemektedir. Bunu yıllarca verdiğim eğitimlerimlerimden biliyorum. Analitik düşünme kabiliyeti denilen problemi parçalarına ayırma bunlara çözümler bulma daha sonra bu çözümleri birleştirip genel çözüme ulaşma video izleyerek ya da kitap okuyarak kazanılacak kabiliyet değildir. Deneyimlerim ve planlamam sonucu diyebilirim ki, bu süreler öğrenciler için uygundur. Elbette her öğrencinin öğrenme hızı farklı olduğundan bu süreyi minimumda tuttum. Daha fazla da sürebilir.

Motivasyon

Kurs süresi uzun bir süre olduğundan zaman zaman öğrencilerin motivasyonları düşebiliyor. Ders sırasında elimden geldiğince öğrencilerimi destekliyor ve pekiştiriyorum. Bunun dışında öğrenci çalışmalarını, ürünlerini sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak özgüvenlerini yüksek tutmaya çalışıyorum. Bunu önemsiyor ve değerli buluyorum. Şunu unutmayın; başarının %10’u eylem ise, %90’ını gazdır. Ayrıca yine yıllardır biriktirdiğim başarı ve motivasyon konulu video, film ve kitap önerileriyle süreci canlı tutmaya çalışıyorum. Bu noktada velilerimizden de destek bekliyorum.

Dersler Nasıl Geçiyor?

Haftada bir (1) gün iki (2) ders olarak yapılan derslerin ilkinde verilen ödevlerin çözümlerini hızlıca yapıyoruz. Hatalarımızı görüyor, en iyi çözümleri paylaşıyoruz. Bu ilk ders oldukça önemlidir; zira hataları tespit etmek, düzeltmek ve daha farklı nasıl olabilir’in cevaplarını görmek büyük bir kazançtır. 10 dakika moladan sonra ikinci derse geçiyoruz. Bu derste bahsettiğim müfredatıma göre hangi konudaysak zengin materyallerle destekli konu anlatımıyla gösterip yaptırarak dersimizi işliyoruz. Derslerimizde sıklıkla çeşitli programlama disiplinlerine de (code review, debugging, peer programming, clean code, code challange) yer verip uygulamalar yapıyoruz. Öğrenciler dersin bu noktasını çok seviyorlar ve katılımcı oluyorlar.

Hedefiniz Nedir?

Hacker yetiştirmiyoruz, Google’a da girmeyeceksiniz, yazılım sektörüne de hemen atlamayacaksınız. Gayemiz öğrencide programlamaya ilişkin bir yeteneğin olup olmadığını tespit edip ve ona temel programlama becerilerini kazandırmaktır. Hedefimiz kısa ve net olarak bu. Bu sayede gelişim çağındaki yetenekli bireyleri doğru bir öğretimden geçirerek, problemleri eleştirel olarak ele alıp analiz edebilen, bulduğu alternatif çözüm yollarını bilgisayar kodlarıyla ifade edip nihayetinde insanlığa faydalı bir ürün oluşturabilen bireylerin sayısının artacağına inanıyoruz.

Kurs Ücretleri

Kurslarımızı tanıtmak  ve tanışmak için ücretsiz demo dersler düzenliyoruz. Kararlarını veren ve devam etmek isteyen velilerimiz ile ücret bilgisini ve ödeme kanallarını paylaşıyoruz.

Örnek Çalışmalar

Kurs süresince öğrencilerimizin programlama yoluyla yaptıkları çizim, animasyon, hesaplama, simülasyon ve minik oyunları farklı sosyal medya ortamlarında paylaşıyorum. Aşağıdaki bağlantılardan ziyaret edebilirsiniz.

Facebook/ProgramlamaMerkezi
Instagram/programlamamerkezi
YouTube/programlamamerkezi
Twitter/salih_baltali

Son Olarak

Programlama ya da daha genel bir ifadeyle yazılım, bir zanaat işidir. Zanaat kelime anlamıyla, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslektir3. Bu yönüyle berber, terzi, marangozluktan farkı yoktur programlama öğrenmenin. En iyi öğrenme şekli ise usta-çırak şeklindedir. Evet, teknolojinin alıp başını gittiği bu çağda hala usta-çırak ikilisini savunuyorum. Evet, Udemy’ler, YouTube’lar, web siteleri vs. yüzbinlerce kaynak var. Ancak sağlam ve köklü bir öğrenim sağlamanız için iyi kurgulanmış bir öğretim planı, düzenli ödevlendirme-takip-değerlendirme şeklinde özetleyebileceğimiz uzun bir süreçten geçmeniz gerekir. Bunu, X saat video izlemekle, internette biraz ordan biraz burdan bilgi kırıntılarıyla ya da “A eğitim setini alırım, öğrenirim” şeklinde yapamazsınız. Elimizde bir hap ya da bir sihirli çubuk yoktur. Bahsini ettiğim yolları, bu şekilde kısa yoldan çözüm arayan insanlar tercih ediyor. Onlar da bir süre sonra yerinde saydıklarının ve aynı şeyleri tekrar ettiklerinin farkına varıyorlar. Bunu farkettiklerinde ise yaşları bir hayli ilerlemiş oluyor 

Okulların (devlet/özel farketmez) bu öğretimi sağlayabileceğini düşünmüyorum. İçinde geçirdiğim 15 sene buna delildir. İki ders zili arasına sıkıştırarak birşey öğretemezsiniz. Okulun kendisinin yapısı itibariyle başlı başına programlama öğretimine engel olduğu kanaatindeyim. Robotik kodlama, makercılık, kodluYOZ/kodlayacağız vs. gibi günü birlik/dönemlik magazinel oluşumlar da derde deva değildir, olamaz da. Çünkü, kimsenin 6 ay bir öğrencinin yazdığı kodlarla uğraşmak, onu doğru düşünüp doğru kodları yazabilecek seviyeye getirmek, onu sıfırdan alıp A noktasından B noktasına çıkarmak gibi gayesi yoktur. Niteliğin yerine niceliğin/sayının/istatistiğin geçtiği bir kafayla bunu yapamazsınız.

Az ama nitelikli öğrencilerle, küçük yaşta bir ustanın yanına verilen çırak gibi çocuklarımızın ve gençlerimizin nitelikli bir öğrenim planından geçirilerek yukarıda bahsedilen girdabın içine düşmeden kendilerini yazılım geliştirme alanında sağlam ve köklü bir adım atmalarını istiyoruz.

Yararlanılan Kaynaklar

    1. Kurihara, A. Sasaki, A., Wakita, K., & Hosobe, H. (2015). A Programming Environment for Visual Block-Based Domain-Specitifc Languages. Procedia Computer Science, 62, 287-296
    2. Kuramdan Uygulamaya Programlama Öğretimi. Yasemin Gülbahar ve Hasan Karal (2019). Pegem Akademi Yayıncılık.
    3. https://tr.wikipedia.org/wiki/Zanaat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *